Rýmovníkový sirup (foto recept) jako velmi zdravé dochucovadlo

Rýmovník obsahuje mnoho účinných látek jako např. vonné silice, omega-6 mastné kyseliny nebo vitamíny A a C. Proto se nabízí uplatnění při různých zdravotních komplikacích, mezi které nepatří pouze rýma, ale také nachlazení či bolest v krku. Rostlina pomáhá také astmatikům a pozitivní vliv má rovněž na kardiovaskulární systém nebo trávicí soustavu. Z této aromatické bylinky si je přitom možné připravit třeba rýmovníkový sirup, který představuje opravdu zdravé dochucovadlo, které si ihned zamilujete.

Ingredience na sirup z rýmovníku:

  • 30 lístků rýmovníku
  • 2 citrony (nebo další citrusové plody)
  • 1 l horké vody
  • ¾ kg třtinového cukru
Rýmovník na přípravu sirupu

Postup:

30 lístků rýmovníku nakrájíte a zalijete 1 l horké vody. Přidáte 2 citrony (či jiné citrusy jako pomeranče či limetky) pokrájené na kolečka a necháte přikryté 24 hodin macerovat. Poté vše scedíte přes plátýnko do kastrolu a necháte rozpustit ¾ kg třtinového cukru. Kastrol dáte na oheň a za občasného míchání necháte zahřát na mírném plameni (cca na 80 °C).

Horký sirup z rýmovníku přelijete do sklenic a zavíčkujete. Necháte je otočené vzhůru „nohama“ a pak už normálně skladujete (ideálně v chladu). Sirup lze konzumovat samotný ze lžičky, ale jak už jsme zmínili, může také sloužit k dochucení čaje.

Sdílet příspěvek:
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Your email address will not be published.